torstai 2. kesäkuuta 2016

Taloyhtiön kimppapyörä lähentää naapurisuhteita

Kesällä 2014 kuusi jyväskyläläistä taloyhtiötä sai testata yhteiskäyttöön tarkoitettua lastipyörää 2-3 viikon ajan. Kokeilun jälkeen yksi taloyhtiöistä, Valajankatu 1, sai pitää sähköavusteisen Workcycles Cargobike Short -lastipyörän ja ottaa sen asukkaidensa käyttöön vakituisesti. Taloyhtiön kimppapyörä oli kokeilujakson aikana kovassa käytössä, mutta mitä kimppapyörälle kuuluu nykyään?


Monipuoliset käyttömahdollisuudet


Vasta koejakson päättymisen jälkeen taloon muuttanut Elina Pitkänen kertoo, että kimppapyörä ei ole unohtunut varastoon, vaan sitä käytetään edelleen ahkerasti.

"Ilahduin todella paljon taloon muuttaessani, kun kuulin tästä pyörästä. Monet perheet käyttävät pyörää pitkiinkin matkoihin, mutta pääasiassa sitä käytetään kulkuvälineenä, kun haetaan lapset päiväkodista, käydään kaupassa tai liikutaan harrastusmenoihin", Elina kertoo.

"Autottomana koen, että tästä pyörästä on ollut suurtakin hyötyä tietyissä tilanteissa. Lasten kuljettaminen päiväkotiin ja kotiin sujuu helposti, kissanruokasäkit voi huoletta hakea kauempaakin, isot postipaketit mahtuvat kyytiin ja kauppakasseille on paljon tilaa, vaikka kyydissä olisi lapsikin!"

Vaikka pyörällä on runsaasti käyttäjiä, välillä useampikin päivää kohden, käytännön asiat ovat sujuneet jouhevasti. Pyörän varaus hoituu sähköisen Google-kalenterin avulla. Pyörää säilytetään talon edessä ketjulukolla pyörätelineeseen kiinnitettynä, talvella varastossa. Taloyhtiön yhteisissä sisätiloissa on kimppapyörään liittyviä tarvikkeita varten erillinen nurkkaus, jossa hoituu myös akun lataus. Jokainen laittaa käytön jälkeen akun lataukseen.

Asuntoa myydessä taloyhtiön oman kimppapyörän mainitseminen on myös toiminut yhtenä myyntivalttina!


Muut huomioon ottamalla pääsee pitkälle


Kun pyörällä on useita käyttäjiä, on tärkeää ottaa muut huomioon. Lastipyörän käytöstä ei ole ollut Valajankadulla kiistaa - osa tarvitsee pyörää aamusta, osa päivällä ja osa illalla. Maksimilaina-aikojakaan ei ole tarvinnut erikseen sopia.

"Meidän taloyhtiössä pyörää on käytetty tasapuolisesti. Silloin tällöin joku varaa pyörän koko
päiväksi, mutta yleensä pyörä on käytössä muutaman tunnin per henkilö tai perhe", Elina kertoo.

Workcycles on myös kestänyt hyvin monipuolisessa käytössä. Pieniä perushuoltoja on toki tarvinnut tehdä, muttei mitään sen kummempaa. Naapurit myös auttavat toisiaan ongelmatilanteissa ja yhteistyö toimii hienosti.

"Pyörä oli käytössä myös talvella, sillä yhteistuumin hankimme siihen nastarenkaat" sanoo Elina. "Jos pyörää on tarvinnut käyttää huollossa, olemme pyrkineet siihen, että aina ei saman ihmisen tarvitsisi ottaa vastuuta siitä. Se on toiminut tähän mennessä melko hyvin."

Entä suosittelisiko Elina kimppapyörää muillekin taloyhtiöille?

"Kyllä, suosittelen todella kimppapyörää kaikille! Siitä on paljon hyötyä aikuisille ja lapset saavat kyydissä ollessaan kokea arkisia elämyksiä. Kimppapyörä myös lähentää naapurisuhteita ja on ekologinen vaihtoehto kulkemiseen niin lyhyille kuin pidemmällekin matkoille!" kertoo Elina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti