torstai 29. lokakuuta 2015

Lastipyöräilyä lokakuussa – suojakuomu tarpeen kylmillä keleillä

Leevi Lastipyörä matkasi syys-lokakuun vaihteessa kahdeksi viikoksi lainaan Kaskien perheeseen Köhniölle.

- Me olemme liikkuvainen, nelihenkinen, kaksiautoinen perhe. Tarkoitus olisi luopua toisesta autosta. Asumme mäkisellä alueella ja olisi kiva testata lastipyörää, sillä esimerkiksi ruokakauppaan olisi helppo mennä pyörällä, mutta käytännön syistä tulee aina käytettyä autoa. Kumpikaan lapsista ei osaa vielä pyöräillä, ovat iältään 1- ja 2,5-vuotiaita. Mieheni on intohimoinen pitkänmatkanpyöräilijä ja minä muuten vain yritän miettiä perheen hiilijalanjälkeä ja ekologisuutta. Tuplarattailla emme jaksa pitkiä matkoja liikkua, joten auto ja bussi ovet olleet tähän asti ketterimpiä kulkupelejä, kertoi Päivi Kaski ennen kokeilujakson alkua.


”Käsittämättömän iisi peli!”

Perheen kokemukset pyörän käytöstä tallentuivat perheen päiväkirjamerkintöihin pyörän käytöstä. Ensikokemukset pyörästä olivat positiiviset.

28.9. Leevi kotiin. Ensimmäinen kosketus sähköfillariin. Käsittämättömän iisi peli!

29.9. Perheen äiti harjoitteli 1v 6kk ja 2v 10kk lasten kanssa ajelua. Ajoimme lyhyen 700m matkan jumppaan, jonka normaalisti kävelemme tuplarattailla. Lapset hihkuivat kyydissä ja mopopojat kommentoivat ohi mennessämme ”siisti peli”. Noin lyhyelle matkalle pyörä on hieman hankala kaikkine alkuvalmisteluineen – mutta muuten loistava ensikokemus!

Pyörällä ehdittiin kahden viikon aikana käydä niin leikkipuisto- kuin kirjastoreissuillakin.

30.9. Lasten kanssa ilta-ajelulle Mäki-Matin leikkipuistoon. Ihmiset hymyilevät, tuijottavat ja vilkuttavat vastaan tullessa. Esikoinen on varsinkin mieltynyt kyytiin, pienempi ei oikein välitä kun hänet lukitaan turvavöihin. Mukava retki ja pimeän tultua ehdimme testailla valojakin.

1.10. Ensimmäinen koko perheen retki alueen leikkipuistoon, minä omalla pyörällä, mies lasten kanssa.

2.10. Lähtö aamulla lasten kanssa perheolkkariin. Lukkojen & kuomun avaamiset, kypäröiden laitot tuntuvat tähän aamuun raskailta, tuplarattailla oltais nopeammin perillä. Mäkilähtö tuottaa hankaluuksia. Paluumatka lähilähiön leikkipuistoon, missä ei muuten käydä. Pyörän hyvät ominaisuudet, että lapset saa köytettyä turvavöihin eväiden syönnin ajaksi. Paluumatkalla huomaan, että esikoisen kypärä osuu koko ajan ohjaustankoon.

Kylmillä keleillä kuomu suojaa kyytiläisiä

Kokeilujaksolle osui myös viileämpi jakso, jolloin pyörän suojakuomu osoittautui tarpeelliseksi lisävarusteeksi. Sähköavusteinen lastipyörä toimii kulkupelinä läpi vuoden, mutta talvella hyvät varusteet ovat kullanarvoiset: nastarenkaat pyörässä ja lämpimät vaatteet niin kuskille kuin kyytiläisillekin.

Lokakuun kylmien tultua kokeilukerrat jäivät vähäisimmiksi. Pakkasaamuisin lasten posket olivat viimasta punaisina ja tajusin, että kuomua olisi kannattanut käyttää, kertoi Päivi.

Kahden viikon kokeilujakso oli riittävän pitkä siihen, että pyörää ehti kokeilla erilaisissa tilanteissa ja huomata lastipyörällä liikkumisen hyvät ja huonot puolet. Hyviin puoliin kuului muun muassa, että pyörän kanssa ei tarvinnut miettiä parkkeeraamista ja parkkipaikan löytymistä.

- Normaalisti käymme lähikirjastossa autolla ja parkkeeraus siellä tosi vaikeaa. Nyt pääsimme pyörällä paremmin sinne! 

Kokeilujakso tarjosi kokemuksen uudenlaisesta ajopelistä

Myös huonojakin puolia löytyi. Kun lapsia on kyydissä enemmän kuin yksi, voi sisarusten kesken syntyä kinaa vierekkäin istuttaessa.

- Lapset rupeavat jo tottumaan pyöräilyyn, sen takaa myös tuttu ”sisarrakkaus”, sillä lapset ovat nyt siinä vaiheessa, että nahistelevat paljon keskenään. Monta kertaa valitsenkin siksi pyörän sijaan auton, bussin, tuplarattaat tai kantorepun. Vaikka pyörä on kätevä, onko se vielä talvella kätevä ja millaista arki olisi kun palaan töihin ja päiväkotiviennit alkavat? Pyörällä oli mukava ajella, tosin lapset ehkä vielä aavistuksen liian ”pieniä” tähän, että helpottaisi arkea. Esimerkiksi kaupungille mennessä valitsimme bussin, jotta saan lapset vaunuihin keskustassa. Mutta nyt ainakin on kokemusta tästä kulkupelistä, pohti Päivi kokeilujakson päätteeksi.

12.10. Haikeudella luovutamme Leevin Japalle - Oli mukava ajella!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti