perjantai 31. heinäkuuta 2015

Lastipyörä perhepäivähoitajan arjen apuna – Kettusen perheen kokemuksia

Lastipyörälainaamo etsi kesäkuussa Jyväskylän seudulta perheitä, jotka haluaisivat kokeilla sähköavusteista lastipyörää arjessaan 1-2 viikon kokeilujakson ajan. Mukaan kokeilujaksoille valittiin kuusi perhettä eri puolilta Jyväskylää. Perheiden kokemuksia lastipyöräilystä, sekä myös Lastipyörälainaamon muista kuulumisista, pääset lukemaan tästä blogista.


Ensimmäinen kokeiluviikko on jo onnistuneesti takanapäin. Kolmipyöräinen Leo Lainapyörä kävi Kettusen perheen vieraana Kuokkalassa heinäkuun puolessa välissä. Kettusen viisihenkiseen perheeseen kuuluu vanhempien lisäksi 3-, 6- ja 9-vuotiaat lapset.

Kauppareissuja ja puistoretkiä


- Laatikkopyöriä on lasten kanssa ihasteltu liikenteessä jo pidemmän aikaa, ja on mielenkiintoista päästä kokeilemaan, miten sellaisen käyttö istuisi meidän perheemme elämään – onko sellaisesta oikeasti hyötyä ja apua, ja mahtaako sellaisella ajeleminen olla yhtä hauskaa kuin etukäteen ollaan pohdittu, kertoi Minna odotuksiaan ennen kokeiluviikon alkua.

Kokeiluviikko ei tuottanut pettymystä, lastipyörä oli mieluinen kulkupeli niin Minnalle kuin kyytiläisillekin. Perheen äiti Minna Kettunen on yksityinen perhepäivähoitaja, ja omien lasten lisäksi myös hoitolapset pääsivät testaamaan lastipyörän kyytiä kokeiluviikon aikana. Pyörän kanssa tehtiin kauppareissuja, puistoretkiä sekä käytiin ajelemassa ihan vain ajamisen ilosta.

- Kilometrejä tuli päivittäin varmasti 15-20 km kaikkien mutkien ja reittien kanssa. Pyörällä on ajettu paljon ihan vain siitä ilosta, että voidaan ajaa. Esimerkiksi Viherlandian reissu sujui leppoisasti pyörällä, kyydissä kulki helposti sekä neljä lasta että penkin alle mahtuvat ostokset. Hoitoryhmän kanssa olisi varmasti laajempi ”reviiri”, jos tällainen kulkupeli olisi aina käytössä, kertoi Minna.

Huikeen siisti kulkupeli!


Liikenteessä pyörät kyytiläisineen nostivat usein hymyn myös vastaantulijoiden huulille.

- Pyörä herättää huomiota, varsinkin kun lastina on riemusta kiljuvia lapsia – naapuruston lapsia ilmoittautui heti jonoon kyytiläisiksi, kun pyörä parkkeerattiin pihaan. Paljon kyseltiin myös sitä, mistä kärry on peräisin, onko sitä helppo ajaa ja ohjata, ja miten sähköavusteisuus toimii, Minna kertoi.

Viikon aikana Minna kuuli ohikulkijoiden suusta monia ihastelevia kommentteja:
”Huikeen siisti kulkupeli!”
”Mikä ihana kärry!”
”Mikä toi on, vähän hieno!”
”Onpa kätevän näköinen, varmaan helpottaa kulkemista”
”Onpa loistava keksintö”

Oma lastipyörä harkintaan


Kettusen perheellä oli kokeilussa Babboe Big-merkkinen kolmipyöräinen sähköavusteinen lastipyörä, jossa on turvavyöt neljälle lapselle. Uudenlaisen menopelin käsittely vaatii aina alkuun vähän totuttelua ja opettelua, sillä esimerkiksi kääntyminen on isolla kolmipyöräisellä erilaista kuin tavallisella kaksipyöräisellä fillarilla. Minna kuitenkin tottui pyörällä ajoon nopeasti:

- Etukäteen odotin, että pyörä olisi hankalampi ”saada hallintaan”, mutta loppujen lopuksi suurin haaste olikin muistaa jalkajarrun puuttuminen, sanoi Minna.

Kaiken kaikkiaan Kettusen perhe on tyytyväinen kokeiluviikon antiin.

- Ehdottomasti harkitsen omankin lastipyörän hankkimista. Ja jatkossakin tulemme varmasti käyttämään lastipyörälainaamon palveluja, ja suosittelemaan tätä muillekin, tiivistää Minna viikon tunnelmia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti