tiistai 4. elokuuta 2015

Miten jyväskyläläiset ovat ottaneet vastaan Lastipyörälainaamon?

Lastipyörälainaamo on ollut nyt avoinna kaksi kuukautta. Ennen lainaamon avautumista jännitimme, kuinka jyväskyläläiset ottavat palvelun omakseen. Löytävätkö lainaajat lainaamon, vai jäävätkö pyörät talliin seisomaan? Entä millaisia kommentteja Leo, Leevi, Lyyli ja Lempi herättävät liikenteessä?Huolet siitä, että pyörille ei löytyisi käyttäjiä, ovat osoittautuneet turhiksi. Pyörät ovat olleet huippusuosittuja, tähän mennessä pyörien käyttöaste on ollut noin 90 %, eli pyörät eivät ole paljon ehtineet tallissa lepäillä. Lainaajat ovat olleet erityisen iloisia mahdollisuudesta päästä kokeilemaan lastipyöriä ilmaiseksi.

”On tosi hienoa, että nyt pääsen kokeilemaan erilaisia taakkapyöriä ja aivan ilmaiseksi! Kiitos!” 
”Parasta kun oli ilmaista! Ja oli hienoa päästä kokeilemaan sähköpyörää.” 
”Pyörää oli helppo ajaa ja se oli hyvässä kunnossa. Koko lainausprosessi sujui joustavasti. 10 pistettä!”


Musatreenikamoja, multasäkkejä ja mainoksia – lainaamon pyörillä kulkevat monenlaiset lastit


Lainaajia on ollut laidasta laitaan, nuorimmat kyydissä istujat ovat olleet alle vuoden ja vanhin ajaja yli 70-vuotias. Pyöriä on käytetty monenlaisten lastien kuljettamiseen - lasten kyyditsemisen lisäksi pyöriä on käytetty muun muassa kauppareissuihin, mainosten jakamiseen ja apuna esimerkiksi puutarhamyymälässä käydessä. Ja saattaapa Lainaamon pyörän nähdä liikenteessä elokuun Ravintolapäivässäkin!

”En kuljettanut lapsia, mutta tomaatin taimet kulkivat mökille hienosti ja paluukyydissä tulivat palautuspullot ja juhannuspyykit vaivattomasti kotiin. Matka sisälsi suuriakin mäkiä ja soratietä, mutta pyörä selvisi niistä hienosti” 
”Kuskasin pyörällä sekä 1-vuotiasta lasta että erilaisia tavaroita.” 
”Hyvin kulki musatreenikamat ja lapset samalla.” 
”Ihana, sai käydä ostamassa mansikoita. ” 
”Lastipyörä Lyyli toimi erittäin hyvin kirpputoritavaroiden kuljetukseen.”


Lastipyörät ovat vielä sen verran harvinainen näky Jyväskylän kaduilla, että kommentteja on tullut myös vastaantulijoilta.

”Leo herätti liikenteessä paljon mielenkiintoa ja "tuollaista pitäisi testata" -kommentteja useilta kanssaliikkujilta.” 
”Pyörä herätti kyllä kiinnostusta ja keskustelua työkavereiden ja naapureiden kanssa, ja moni aikoi itsekin lainata pyörää sopivan tilaisuuden tullen.” 
”Kerrostalon pihassa naapurit tulivat ihmettelemään ja kyselemään.”


Pidempiä laina-aikoja toivottu


Lainaaminen on koettu vaivattomaksi, mutta moni on toivonut pidempiä laina-aikoja. Kovan kysynnän vuoksi laina-ajat on kuitenkin rajoitettu muutamaan päivään, jotta mahdollisimman moni pääsisi hyödyntämään pyörien lainausmahdollisuutta ja kokeilemaan lastipyörää omassa arjessaan. Pyörien normaali laina-aika on arkisin 1-2 vrk ja viikonloppuna 3 vrk.

”Mielelläni olisin pitänyt pyörää pidempäänkin, meillä oli sen maksimin eli 3 päivää ja siinä pääsi vasta vauhtiin.” 
”Kovasti toivoisin pidempiä lainajaksoja, viikon-parin mittaisia.” 
”Laina-aika saisi tietysti olla pidempi, mutta ymmärrän, että suuren kysynnän takia sitä on jouduttu rajoittamaan." 
”Pyörän lainaaminen oli vaivatonta ja viikonlopun 3 päivän laina-aika oli hyvä. Sain hyvin ohjeita ja pyörä toimi loistavasti.”

Lainaamon tavoitteena on tuoda lastipyörät kaikkien asukkaiden saataville, ja tarjota mahdollisuus kokeilla sähköavusteista lastipyörää arjessa. Toivottavasti mahdollisimman moni hyödyntää pyörien lainausmahdollisuutta myös jatkossa. Nyt kesälomakauden lähestyessä loppuaan ja arjen taas alkaessa lainaamon pyörät tarjoavat oivan mahdollisuuden testata esimerkiksi sitä, kuinka oma arki toimisi, jos lapset veisikin päiväkotiin lastipyörällä auton sijaan. Eli jos et vielä kokeillut sähköavusteista lastipyörää, käy pikapikaa varaamassa Leo, Lempi, Lyyli tai Leevi käyttöösi pariksi päiväksi!


Ps. Otamme mielellämme lainaajilta jatkossakin vastaan kaikenlaista palautetta ja kommentteja pyörien lainaamiseen liittyen. Erityisen iloisia olemme saadessamme kuvia ja kertomuksia lainaamon pyöristä retkillään – mihin kaikkeen niitä käytetään ja missä kaikkialla niillä kurvaillaan? Kuvia ja kertomuksia voi lähettää vaikkapa lainaamon fb-sivuille tai sähköpostitse toimisto[at]japary.fi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti