maanantai 21. elokuuta 2017

Kokeiluperheiden kuulumisiaLastipyörälainaamo haki kesällä Jyväskylän seudulta perheitä, jotka haluavat kokeilla erilaisia lasti- ja polkupyöriä omassa arjessaan syksyn aikana. Kokeilun aikana perhe saa käyttöönsä pyörän lainaamon valikoimasta aina viikoksi kerrallaan. Tarkoituksena on, että sama perhe kävisi syksyn aikana läpi koko lainaamon valikoiman ja raportoisi kokemuksistaan. Kokeilulla halutaan testata erilaisten pyörien soveltuvuutta tavallisten perheiden arkeen.

Kokeiluun haki määräaikaan mennessä 12 perhettä, joista valitsimme kolme. Kaksi perheistä asuu Jyväskylässä, yksi Muuramessa. He saavat lainaamon pyörän viikoksi käyttöönsä ja raportoivat meille viikon sujumisesta. Kokeilu alkoi viikko sitten kahden perheen voimin ja kolmas perhe liittyy mukaan tänään. Viime viikolla kokeilussa olivat Ludvig ja Lyyli. Alla perheiden kokemuksia viikon varrelta: 

Ludvig 


"Onpa tämä kiikkerä! Apua, nyt tämä menee kohti ojaa. Pois alta, en hallitse tätä kunnolla."

Nuo olivat noin kolmensadan ensimmäisen metrin kokemukset. Koska kuljen koti-isänä aina päivisin lapsen kanssa, niin en tiedä olisiko ollut helpompaa aloittaa tyhjällä pyörällä. Alun jälkeen matka taittui kuitenkin jo sujuvammin. Ensimmäisellä ajolla käytiin myös kauppareissu testaamassa. 
Kotimatkaa rikasti jyrkkä ylämäki, mutta kuinkas ollakaan; avustukset täysille ja vaihdetta pienelle niin pyörä lähes kiipesi itse mäkeä ylös. No ainakin melkein. Sen verran hengästytti, että joutui siinä kuskikin tekemään työtä. Alku siis hieman hankalaa, kun en ollut koskaan tällaista pyörää ajanut, mutta päivän päättyessä olin jo lähes rakastunut Ludvigiin. Toisaalta vaimoni kokeili pyörää illalla ja hän sotki pyörällä heti kuin vanha tekijä. Annoin toisaalta pari aloitusvinkkiä *kröhöm*

Pitkin viikkoa pyörä kulki päivittäin jonnekin suuntaa Jyväskylää. Olemme uusia paikkakuntalaisia, joten minne ikinä menimmekään, piti keksi reitit mitä kulkea. Jokunen U-käännös tuli tehtyä ja tämän pyörän kanssa huomasi, että kääntymiseen tarvitsi varata enemmän tilaa kuin tavallisella pyörällä. Jokusen kerran jouduin ihan miettimään, miten käännän ympäri ahtaassa välissä.  Kävimme niin kerhossa, kaupassa kuin huviretkellä Pandan tehtaalla ja Naissaaressa. Pyörällä saatiin myös kulkemaan viikon ruokaostokset ja lapsi yhtäaikaa. Vaimon mielestä kauppareissu sujui yhtä hyvin kuin autolla.

Ludvig on vahvarunkoinen aristokraatti, joten voimaa sai käyttää kun oli tarvetta nostella tiukoissa mutkissa. Painosta huolimatta pyörä rullasi todella kivasti; jopa ilman moottorin apua. Liikkeelle lähtöä ja mäkiä avustus helpotti kummasti. Hyvä on, oli minulla se avustus käytännössä aina päällä; täällä tuntuu näitä mäkiä nimittäin riittävän.

Lopuksi mainittakoon kokeilun teemaan sopivasti, että Ludvig korvasi täysin auton päivän arjessamme. Taloudestamme kuitenkin puuttuu toinen aikuisten pyörä, joten iltaisin piti kulkea autolla tai bussilla. Ludvigin luovuttaminen pois hieman harmitti, mutta tiedänpä mistä sen voi uudelleen lainata. 


Lyyli


Meillä oli kokeilussa tällä viikolla Lyyli Lainapyörä. Emme valitettavasti tässä arkena ehtineet ihan kaikkea mahdollista ottaa irti testaamisesta, mutta jonkin verran kuitenkin ajeltiin. 

Ensinnäkin vajaa 2-vuotias rakasti kyydissä istumista. Hän ilmoitti joka aamu topakasti, että "minu pyörä, minu kypärä", kun olimme lähdössä päiväkotiin. Sitten hän istui reteästi luut ulkona. Rattaita ei käytetty tällä viikolla ollenkaan.

Kävimme viemässä kierrätyspisteelle kaiken mahdollisen irtoavan pyörällä. Matka taittui sujuvasti ja kaikki pahvit ja paperit mahtuivat mukaan. Kunnon kauppareissulla emme valitettavasti ehtineet testata pyörää, mutta uskoisin sen ajavan erinomaisesti siihenkin. Tavaraa mahtuu kyytiin paljon ja ajaminen on vakaata (ja oma hybridi tuntui aika huteralta muutaman päivän Lyylittelyn jälkeen).
Työmatkapyöräily Lyylin kanssa ei ole ehkä kaikkein optimaalisinta, koska se on iso ja painava eikä kovin ketterä keskustassa pujotteluun. Sairaalanmäkeä ylös polkiessa oli kyllä mukava selkä pystyssä itsekseen hymyillen kiitää kaikkien ohi ja matkatavarat kulkivat varsin tilavasti mukana.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti