tiistai 5. marraskuuta 2019

Fillarit liikkeelle! Toivakassa

Fillarit liikkeelle! –kiertue pyörähti syksyllä myös Toivakassa tutkimassa paikallisten arjen pyöräilyolosuhteita. Kunta poikkesi selkeästi muista kiertueen paikkakunnista, sillä Toivakassa jalka- ja pyöräilytietä on vain muutaman kilometrin verran aivan kunnan keskustassa.

Vaikkei pyöräilyyn olekaan erillisiä väyliä muualla kuin keskustassa, etäisyydet ovat kohtuullisen lyhyitä, joten pyöräily näytti olevan ainakin koululaisten suosiossa. Pyöräparkkejakin oli koulun ympäristössä paljon, mutta ainakaan sulan maan aikana nekään eivät taida riittää kaikkien pyörille.Pyöräparkkeja löytyi mm. kirjastolta ja urheilukentältä mutta koululle olisi tarvittu ehkä lisääkin.

Asuinalueille kuljetaan yleensä piennarta pitkin.

Asuinalueille meneville teille ei oltu rakennettu kävelijöille ja pyöräilijöille väyliä, vaan pyöräilijät ja kävelijät joutuvat kulkemaan pientareella. Vain yhdelle kadulle oli maalattu viiva, joka ilmeisesti merkkasi oman väylän kevyelle liikenteelle. Myös urheilukentälle on siirryttävä pientareita pitkin. Paikallisilla toki voi olla myös omat oikoreittinsä.


Jalka- ja pyöräteiden kunto oli vaihteleva. Kauempana keskustasta reitti oli paremmassa kunnossa kuin aivan keskustan tuntumassa. Varsinkin Jyväskylästä päin tullessa asfaltti näytti jopa parempikuntoiselta kuin autotiellä. Sen sijaan keskustan halkova väylä on halkeillut ja monissa paikoissa oli vielä syyskuussa kasautuneena edellisen talven hiekoitushiekkaa. Huonosti siivottu hiekoitushiekka nousi esiin myös asukkailta pyöräilyolosuhteista kysyttäessä. Väylän lyhyys ei siis näyttäisi vaikuttavan siihen, kuinka hyvin sitä pidetään kunnossa.

Keskustan kohdalla asfaltti oli epätasaista ja monesta paikasta löytyi hiekoitushiekkaa. 

Keskisaarekkeet olivat ahtaita. Suojatien merkinnät puuttuvat.
Autoilijat olivat Toivakassakin hyvin kohteliaita ja antoivat tietä suojatienylittäjälle. Monesti se tulikin tarpeeseen, sillä vaikka alla olikin lainaamon pyöristä kompaktein eli Lenni taittopyörä, tuntuivat suojateiden keskisaarekkeet hyvin ahtailta odotella ohi ajavia autoja.


Perinnepolulle pääsi helposti myös pyörällä.Turisteille vinkkinä, että Toivakan keskustassa kiertelevälle Perinnepolulle pääsee helposti myös pyöräillen. Polun varrelta löytyy myös nuotiopaikka, jossa voi pysähtyä eväshetkelle. Polku itsessään on kuitenkin tarkoitettu kuljettavaksi joko jalkaisin tai maastopyörällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti