perjantai 8. toukokuuta 2020

Evakkotarinoita: Herra Ludvig palveluksessanne


Ei kiitos. Haluan kulkea omin voimin, olenhan vahva ja sporttinen, vannoutunut lihasvoimalla polkimen pyörittäjä. Sähköpyörät ovat painavia ja kömpelöitä. Nämä olivat ensimmäiset ajatukseni sähköpyöräilystä.

Kukaan ei näe – nyt mennään

Ensimmäisen kerran polkaistessa Ludvig vauhtiin epäröin, että näinköhän pysyn pystyssä. Huokaisin helpotuksesta, pyörähän pysyi pystyssä ja sillä ajaminen oli helpompaa kuin olin ajatellut. Kun pyörä saa hieman vauhtia alleen, se tottelee kuskia vallan mainiosti. Kaarteisiin kannattaa varata enemmän tilaa pyörän pitkän akselivälin takia. Myös pyörän paino saattaa yllättää, ja pienessä tilassa pyörän siirtely voi aiheuttaa haasteita. Pyörän säilytystä varten kannattaakin varata tila, johon pyörä on helppo viedä.


Vahva runko ja hyvä jarrutusteho tekevät ajamisesta turvallista
 
Ludvigin jykevässä rungossa on paikat tehokkaille hydraulisille levyjarruille. Jarrutustehoa pitääkin olla pyörän maksimikuorman ollessa 60 kiloa. Paksut ja tyylikkäät renkaat takaavat mukavan ja pehmeän menon hieman pomppuisellakin tiellä. Vaihteet toimivat portaattomasti ja niiden käyttö vaati alussa hieman totuttelua. Sähköpyörien tapaan Ludvigin ajotietokone näyttää nopeuden, ajetut kilometrit ja kellonajan. Pyörän matkustamo-osiossa on paikka perheen pienimmille ja turvavyötkin löytyvät.


Pehmustettu istuin pitää huolen matkustusmukavuudesta

Kun sain sähköavusteisen lastipyörä Ludvigin lopulta pihallemme, kävin heti innoissani miettimään mitä mahdollisuuksia se tarjoaakaan. Se olisi mainio apu kauppaostosten kanssa tai muovien viemisessä kierrätykseen. Sillä saisi vietyä muuttotavaroita varastoon ja voihan se palvella myös kauppa-avun muodossa apua tarvitsevia.

Viimeisen kuukauden aikana olen käynyt Ludvigilla viikoittain kaupassa eikä autoa ole enää tarvinnut. Muuton alla myös muuttolaatikoiden, pienempien huonekalujen ja kasvien kuljettaminen Ludvigilla on ollut mieluisaa puuhaa.


Ludvig ”Peikonlehti” Kaupunkinuoli

Aktiivisena treenaajana olen tottunut pyöräilylenkeillä ajanottoon. Tällä kertaa en ottanut nopeinta mahdollista aikaa, vaan vertasin pyörällä ja autolla tehtyyn kauppareissuun kuluvaa aikaa. Reilun kuuden kilometrin matka reippaalla polkemisella isompaan markettiin lastipyörällä vei aikaa 20 minuuttia, kun autolla sama matka taittui hieman yli 12 minuutissa. Muuttokuorman vieminen varastolle 11 kilometrin päähän ja takaisin vei pyörällä tunnin, kun autolla samanlainen keikka vei puoli tuntia. Vastaavilla matkoilla ainakaan aika ei ole itselleni kynnyskysymys valita pyörä auton sijasta.


Hyödyn maksimointia – muuttokuorma ja roskat kauppareissulla

Aktiivisille pyöräilyn harrastajille Ludvig tarjoaa myös tehokkaita ja erilaisia pyöräilytreenejä. Loivissa ylämäissä ilman sähköavustusta polkeminen täyden kuorman kanssa tarjosi minulle loistavan viikoittaisen lihasvoimatreenin. Jos ei kuitenkaan halua hikoilla, sähköavustus tarjoaa isollakin kuormalla kevyttä kyytiä.


Vielä en ole ajatukselle tavanomaisen sähköpyörän omistamisesta syttynyt, mutta sähköavusteinen lastipyörä olisi todella tervetullut tähän kotitalouteen.

Teksti ja kuvat: Onni Hämäläinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti