torstai 27. elokuuta 2015

Leevi sai aikaan laatikkopyöräkuumeen

Lastipyörälainaamon Leevi-pyörä matkasi elokuun puolivälissä viikoksi lainaan Nergin kolmihenkiseen perheeseen Haukkalaan.

Kuvaaja: Juha Laitalainen
 - Olemme pyöräilleet jo pitkään peräkärryn kanssa 5-vuotiaan tyttäreni kanssa. Haaveena olisi oma lastipyörä jonain päivänä, jolla kuljettaa tyttöä päiväkotiin ja takaisintullessa mukana myös ruokaostokset. Meillä on kyllä auto, mutta se on useimmiten kolmivuoroa tekevän perheemme isän käytössä, kertoi perheen äiti Raisa Nerg ennen kokeiluviikon alkua.

”Tyttö hihkui kyydissä ja nautti loistavasta näköalapaikastaan”


Perhe sai viikon ajaksi käyttöönsä Leevi Lainapyörän, joka on kaksipyöräinen Workcycles-merkkinen sähköavustuksella varustettu laatikkopyörä, jonka kyytiin mahtuu kaksi lasta. Viikon aikana Raisa piti päiväkirjaa kokemuksistaan:

”Hakiessani Leevin meille lainaan, pelkäsin hieman sähköavustusta, että iso ja painava pyörä lähtisi viemään liian lujaa enkä osaisi ohjata sitä oikein. Opin kuitenkin ensi polkemalta yhteiselon Leevin kanssa ja poljin Tourulasta Palokkaan lähes hurmiossa!

Aurinko paistoi, pyörä rullasi kauniisti ja ohikulkijat hymyilivät. 5-vuotiaalle tyttärelleni yllätys oli täydellinen, kun me Leevin kanssa kurvasimme päiväkodin pihaan :) Tyttö juoksi parkissa olevan pyörän luo, kiipesi kyytiin ja ryhtyi itse asettelemaan turvavyötä.


Kuvaaja: Juha Laitalainen
Kotimatka sujui kuin siivillä. Tyttö hihkui kyydissä ja nautti loistavasta näköalapaikastaan. Leeviä lähdettiin heti kotiin päästyä esittelemään naapurissa asuville kavereille, ja kukin pääsi vuorollaan kiipeämään laatikkoon, useimmat saivat myös kyydityksen asuinalueemme ympäri.

Pyörä kiinnosti myös aikuisia, ja mainostin oitis kaikille ilmaista lastipyörälainaamoa. Miehet tutkivat pyörän ominaisuuksia ja tekniikkaa, naiset ihastelivat polkupyörän ja laatikon yhdistelmää.”

”Auton käyttö vähenisi radikaalisti, jos hankkisimme hyvän lastipyörän”


Viikon aikana pyörällä ehdittiin ajaa monenlaisia hyöty- ja huviajeluita, ja samalla tutuiksi tulivat lastipyöräilyn hyvät ja huonot puolet.

”Meillä Leeviä käytettiin arkikuljetukseen (päiväkotimatkat), kaupassakäyntiin ja huviajeluihin. Se sai myös kunnian kyyditä varaston siivouksessa löytyneitä tavaroita kirpputorille, jotka normaalisti olisin roudannut sinne autolla.

Kuvaaja: Juha Laitalainen
Leevillä oli helppo ajaa. Se kääntyy yllättävän hyvin mutkissa ja risteyksissä. Toki ennakointia täytyy sen kanssa harjoittaa enemmän kuin normipyöräilyssä. Pienen miinuksen annan turvavöistä, ne ovat epämukavat ja aika heiveröiset. Eivät tahtoneet millään pysyä lapsen/lasten olkapäillä. Myös korkeampien kiveysten, kuoppaisempien pyöräteiden ja asfaltin reunusten yli ajaminen hyppyytti laatikkoa, lastia ja lapsia melkoisesti.

Autoilijat, jalankulkijat ja pyöräilijät antoivat meille kivasti tietä. Itselleni jokainen Leevillä taitettu matka toi hyvä olon ja teki pienesti ylpeäksi. Huomasin, että meidänkin perheen auton käyttö vähenisi radikaalisi, jos hankkisimme hyvä lastipyörän. ”

Viikon päätteeksi perhe summasi kokemuksiaan: kokeiluviikosta jäi hyvä mieli.

”Olemme todella kiitollisia, että pääsimme kokeilemaan lastipyörää kokonaisen viikon ajan. Tämänsuuntaiset hankkeet luovat uskoa tulevaan! Kyllä nyt nousi aikamoinen lastipyöräkuume!”

Myös 5-vuotiaalla Edithillä oli omat terveisensä kokeiluviikosta:

”Lastipyörässä oli kivaa kun leikimme, että se on ralliauto!”

Kuvaaja: Juha Laitalainen
Blogitekstin kuvat: Juha Laitalainen, valokuvamaailma.fiEi kommentteja:

Lähetä kommentti